Zabrakło Wam kiedyś mąki?
W misce drożdże rozrobione z cukrem i solą. Odmierzona woda.
Sięgam po puszkę z mąką, która stoi na półce nad blatem...
Lekka. Za lekka.
Nie... Tylko nie pusta. Proszę!
Jest. Jest trochę mąki.
Ale tylko połowa potrzebnej mi ilości.
Chciałam upiec rogaliki na śniadanie :(
Telefon do Męża - kiedy w końcu wyjdziesz z pracy? Zabrakło mi mąki!!!
- Będą za 2 godziny. Odpada. Mąkę potrzebuję JUŻ!
I? Jest mąka. Ale żytnia. I to żytnia razowa...
A co mi tam!
Wydłużę czas wyrastania ciasta, może się uda.
Najwyżej nie będzie chleba na śniadanie!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej chlebowej (może być tortowa, poznańska, wrocławska)
- 200 g mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cykru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- Do misy miksera pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać wodę, oliwę i obie mąki. Wyrabiać przez chwilę, aż zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciasto powinno być jednak dosyć luźne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
- Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i odrobinę wyrobić. Uformować kulę i podzielić na 6 kawałków. Każdy delikatnie rozwałkować lub dłońmi rozciągnąć na okrąg (grubości 1 cm) i zwinąć w rulonik.
- Blachę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułki, zachowując między nimi odpowiednią ilość miejsca - jeszcze urosną. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Pod koniec wyrastania nastawić piekarnik na 190 stopnic C. Bułeczki delikatnie posmarować wodą. Bułeczki piec 20 - 30 minut, aż lekko się zrumienią.
mój gość ;* tęsknie!
OdpowiedzUsuńwpadniemy w sobotę pomóc zdmuchiwać Cioci świeczki! ;)
Usuń