Od jakiegoś czasu piekę chleby i bułki, które nie wymagają ode mnie długiego stania przy kuchennym blacie.
Już dawno nie piekłam nic na zakwasie i wiem, że powinnam wrócić do takiego bardziej tradycyjnego pieczenia, ale jeszcze nie teraz.
Szybkie ciabatty to kolejny przykład pieczywa, przygotowywanego szybciutko, bez żmudnego wyrabiania ciasta.
I choć odrobinę odbiegają konsystencją od oryginalnych włoskich bułek, są pyszne i łatwe, a przy tym świetne do kanapek na piknik czy dłuższą podróż, do szkoły czy pracy.
Składniki (4 ciabatty):
- 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 100 g otrąb owsianych
- 400 ml letniej wody
- łyżka prawdziwego miodu
- 1½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 35 g świeżych drożdży
Do posypania: czarny lub biały sezam, czarnuszka, pestki dyni,
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać otręby owsiane, dodać sól i zalać wodą. Dodać pokruszone drożdże, miód i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 5 - 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
- Do rozczynu przesiać mąkę i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto będzie dosyć luźne, dlatego przy pomocy łyżki lub szpatułki (lub natłuszczonymi oliwą dłońmi) podzielić ciasto na 4 części i bezpośrednio na blasze uformować owalne bochenki. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości między ciabattami. Wierzch posypać czarnym sezamem lub innym wybranym dodatkiem.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kwadrans i po tym czasie nastawić piekarnik na 230 stopni C (może być 240).
- Piec przez kwadrans, a następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejny kwadrans.
- Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie przełożyć upieczone ciabatty na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz!