czwartek, 14 marca 2013

Zupa krem z selera naciowego


Delikatna, kremowa zupa.
Sposób na lekki lunch lub pierwsze danie rodzinnego obiadu.


  • Składniki (3-4 porcje):
    • 2 łyżki masła
    • 10 - 12 łodyg selera naciowego
    • średnia cebula
    • mały kawałek selera korzeniowego (opcjonalnie - ja dodałam)
    • 2 średnie ziemniaki
    • sól, świeżo mielony pieprz (może być biały)
    • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
  • Łodygi selera pokroić na drobne kawałki, odłożyć kilka listków do dekoracji. Cebulę obrać i pokroić np. w pióra, ziemniaki i kawałek bulwy selera również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • W rozgrzanym rondlu lub garnku z grubym dnem, roztopić masło, wrzucić pokrojone warzywa, zmniejszyć ogień i podsmażać, przez ok. 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Przemieszać warzywa od czasu do czasu.
  • Do warzyw wlać ok. 1,5 litra wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa staną się miękkie, ok. 20 - 30 minut.
  • Ugotowane warzywa zmiksować razem z wywarem w blenderze (łatwiej będzie to zrobić partiami) na gładki krem. Zmiksowaną zupę przelać z powrotem do rondla, zagotować i doprawić solą, pieprzem i  sokiem z cytryny.
Podawać:
  • z grzankami, groszkiem ptysiowym, odrobiną wiejskiej kwaśnej śmietany lub kremówki, listkami selera, szczypiorkiem


1 komentarz:

  1. Uwielbiam krem z selera białego ale z naciowego jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...