Delikatna, kremowa zupa.
Sposób na lekki lunch lub pierwsze danie rodzinnego obiadu.
- Składniki (3-4 porcje):
- 2 łyżki masła
- 10 - 12 łodyg selera naciowego
- średnia cebula
- mały kawałek selera korzeniowego (opcjonalnie - ja dodałam)
- 2 średnie ziemniaki
- sól, świeżo mielony pieprz (może być biały)
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Łodygi selera pokroić na drobne kawałki, odłożyć kilka listków do dekoracji. Cebulę obrać i pokroić np. w pióra, ziemniaki i kawałek bulwy selera również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- W rozgrzanym rondlu lub garnku z grubym dnem, roztopić masło, wrzucić pokrojone warzywa, zmniejszyć ogień i podsmażać, przez ok. 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Przemieszać warzywa od czasu do czasu.
- Do warzyw wlać ok. 1,5 litra wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa staną się miękkie, ok. 20 - 30 minut.
- Ugotowane warzywa zmiksować razem z wywarem w blenderze (łatwiej będzie to zrobić partiami) na gładki krem. Zmiksowaną zupę przelać z powrotem do rondla, zagotować i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać:
- z grzankami, groszkiem ptysiowym, odrobiną wiejskiej kwaśnej śmietany lub kremówki, listkami selera, szczypiorkiem
Uwielbiam krem z selera białego ale z naciowego jeszcze nie jadłam, zapowiada się pysznie:-)
OdpowiedzUsuń