czwartek, 28 marca 2013

Bagietki z siemieniem lnianym


Pyszne i łatwe do zrobienia bagietki.
Z chrupiącą skórką i wspaniałym miękkim miąższem.
Zmodyfikowany przepis na ten prosty chleb
Najczęściej pieczywo piekę wieczorem. Ciasto na bagietki zarabiam rano, gdy przyrządzam śniadanie, a piekę je wieczorem, gdy już wszyscy śpią.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być jasna mąka pszenna)
  • 50 g mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml chłodnej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki siemienia lnianego
  • oliwa do posmarowania bagietek
Sposób przygotowania:
  • Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać obie mąki, siemię i wodę. Wszystko wymieszać kilkoma ruchami łyżki - ciasto ma być gęste i kleiste). Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin (min. 12 maks. 24). Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie i powinny być widoczne pęcherzyki powietrza.
  • Blachę do pieczenia lub blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Mocno oprószonymi mąką dłońmi wyjąć ciasto z miski i przełożyć na blat kuchenny (również posypany mąką) lub od razu na blachę. Ciasto podzielić na 2 - 4 części (dłońmi lub nożem), a każdy kawałek rozciągnąć dłońmi na podłużne i cienkie bochenki. Jeśli ciasto klei nam się do rąk, pomagajmy sobie mąką lub oliwą. Bagietki ułożyć zachowując między nimi odstęp. 
  • Wierzch ciasta posmarować oliwą. Blachy z bagietkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 20 minut, aż się ładnie zrumienią.



1 komentarz:

  1. Ale apetycznie wyglądają te bagietki, bardzo lubię w pieczywie dodatek siemienia lnianego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...