A gdyby tak prawie-samo-piekący-się-chleb jeszcze bardziej podrasować?
Przygotować go w wersji idealnej na przyjęcie lub uroczystą kolację?
Do ciasta dodałam ser pleśniowy i pokrojone czarne oliwki.
Wyszedł cięższy niż zazwyczaj, ale bardzo aromatyczny i smaczny.
Polecam spróbować też z serem żółtym i suszonymi pomidorami!
Ser pleśniowy należy pokruszyć na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uznałam, że lepiej będzie, gdy dodam pokrojone oliwki - obawiałam się, że podczas krojenia chleba, oliwki w całości będą wypadać z kromki i zostawiać dziury w bochenku.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
- pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli)
- 50 g oliwek pokrojonych np. czarnych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 300 ml wody (chłodnej)
- mąka do obsypania bochenka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz, rozkruszone drożdże, starty na tarce ser pleśniowy i pokrojone np. w plasterki oliwki. Wlać wodę i wymieszać łyżką składniki. Ciasto będzie klejące. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 - 20 godzin.
- Ciasto przełożyć na mocno oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć i złożyć boki do środka, formując kulę.
- Koszyczek lub miskę wyłożyć czystą ściereczką, oprószyć ją mąką i ułożyć uformowany bochenek łączeniem ku górze. Owinąć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po ok. 1 - 1,5 godzinie do zimnego piekarnika włożyć przykryty garnek rzymski i nastawić piecyk na 225 stopni C (może być więcej, np 240 stopni - w zależności od mocy piekarnika). Gdy piekarnik się nagrzeje, ostrożnie wyjąć gorący garnek i delikatnie przełożyć do niego wyrośnięty bochenek. Przykryć pokrywą i piec w piekarniku przez 30 - 35 minut, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 - 25 minut.
- Upieczony chleb wyjąć razem z garnkiem i parę minut przestudzić. Wyjąć bochenek chleba z naczynia i ułożyć na kratce, by całkowicie ostygł.
pysznie sie prezentuje, z tymi dodatkami musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, podoba mi się ogromnie! :)
OdpowiedzUsuń