środa, 13 marca 2013

Chleb z serem i oliwkami


A gdyby tak prawie-samo-piekący-się-chleb jeszcze bardziej podrasować?
Przygotować go w wersji idealnej na przyjęcie lub uroczystą kolację?

Do ciasta dodałam ser pleśniowy i pokrojone czarne oliwki.
Wyszedł cięższy niż zazwyczaj, ale bardzo aromatyczny i smaczny.
Polecam spróbować też z serem żółtym i suszonymi pomidorami!

Ser pleśniowy należy pokruszyć na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uznałam, że lepiej będzie, gdy dodam pokrojone oliwki - obawiałam się, że podczas krojenia chleba, oliwki w całości będą wypadać z kromki i zostawiać dziury w bochenku.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli)
  • 50 g oliwek pokrojonych np. czarnych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 ml wody (chłodnej)
  • mąka do obsypania bochenka

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz, rozkruszone drożdże, starty na tarce ser pleśniowy i pokrojone np. w plasterki oliwki. Wlać wodę i wymieszać łyżką składniki. Ciasto będzie klejące. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 - 20 godzin.
  • Ciasto przełożyć na mocno oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszczyć i złożyć boki do środka, formując kulę.
  • Koszyczek lub miskę wyłożyć czystą ściereczką, oprószyć ją mąką i ułożyć uformowany bochenek łączeniem ku górze. Owinąć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po ok. 1 - 1,5 godzinie do zimnego piekarnika włożyć przykryty garnek rzymski i nastawić piecyk na 225 stopni C (może być więcej, np 240 stopni - w zależności od mocy piekarnika). Gdy piekarnik się nagrzeje, ostrożnie wyjąć gorący garnek i delikatnie przełożyć do niego wyrośnięty bochenek. Przykryć pokrywą i piec w piekarniku przez 30 - 35 minut, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 - 25 minut. 
  • Upieczony chleb wyjąć razem z garnkiem i parę minut przestudzić. Wyjąć bochenek chleba z naczynia i ułożyć na kratce, by całkowicie ostygł.




2 komentarze:

  1. pysznie sie prezentuje, z tymi dodatkami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, podoba mi się ogromnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...