czwartek, 10 stycznia 2013

Chleb bez wyrabiania


Kocham piętkę świeżo upieczonego chleba z masłem.
Pajdę chleba z chrupiącą skórką z domowymi powidłami śliwkowymi i kubek herbaty.
Kawałek chleba z oliwą i balsamico.
Kocham zapach unoszący się w całym mieszkaniu, gdy w piekarniku rumieni się pękaty bochenek.
Zapach domu, kuchni, rodziny. Zapach pieczonego chleba.
Mąka, sól, drożdże i woda.
Nic więcej nie trzeba.
Cztery składniki, trochę czasu i znów mogę cieszyć się prawdziwym chlebem.
I co najważniejsze, robię go dla tych, których kocham.


Gdy mam dużo pracy, robię chleb, który nie wymaga wyrabiania.
Wstaję rano, do miski kruszę drożdże, dodaję sól, mąkę i wodę. Mieszam drewnianą łyżką, zawijam miskę folią i do lodówki. A późnym wieczorem biorę garnek rzymski, nastawiam piekarnik i przed północą mam chleb na jutrzejsze śniadanie.
Polecam go wszystkim, którzy boją się zakwasu, wszędobylskiej mąki, przerośniętego ciasta, zarabiania-wyrabiania i wszystkiego innego, co kojarzy się z pieczeniem domowego chleba J


Składniki:
500 g mąki (najczęściej używam pszennej, nawet tortowej, choć najlepsza jest chlebowa)
350 ml wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli

Do miseczki rozkruszyć drożdże i zalać wodą. Poczekać chwilkę aż się rozpuszczą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać wodę z drożdżami. Wymieszać ciasto łyżką (wystarczy kilka ruchów), miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 – 24 godzin.
(Po upływie kilkunastu godzin) blat oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto i dłońmi rozciągnąć, najlepiej w kwadrat (o grubości 2-3 cm). Dwa przeciwległe boki założyć na siebie, następnie kolejne dwa. Chlebek mocno oprószyć mąką, koszyczek lub miskę wyłożyć czystą lnianą ściereczką i również oprószyć mąką. Przełożyć chlebek (złożeniem do góry) na ściereczkę, przykryć i odstawić na 30 – 60 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie garnek rzymski umieścić w zimnym piekarniku, który należy rozgrzać do 225 stopni C.
Wyrośnięty chlebek przełożyć (używając rękawic kuchennych!) do garnka i piec pod pokrywą 25 – 30 minut, następnie zdjąć pokrywę garnka i piec jeszcze przez kwadrans.
Przestudzić przez parę minut w uchylonym piekarniku, wyjąć bochenek z garnka i „postawić go na boku”.
Rozkoszować się zapachem i dźwiękami wydawanymi przez właśnie i własnoręcznie upieczony chleb J




27 komentarzy:

  1. boski - a da sie to zrovbic nie w tym garnku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ze tak. Mozna upiec w naczyniu zaroodpornym, byle byla pokrywka. Albo w zeliwnym, albo emaliowanym

      Usuń
  2. to ja tez poprosze jedna kromeczke ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy robiąc w naczyniu żaroodpornym trzeba je smarować tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Naczynie musi być jednak wytarte do sucha.
      Należy za to pamiętać o tym, żeby ściereczkę, w której chleb będzie wyrastał mocno obsypać mąką. Chleb wyjęty z lodówki nie klei się zbytnio, jednak jak trochę podrośnie w cieple, robi się dość lepki - duża ilość mąki zapobiegnie przyklejeniu się do ściereczki, i łatwiej będzie przełożyć wyrośnięty bochenek do rozgrzanego garnka/naczynia.
      Naczynie powinno też zostać włożone do zimnego piekarnika i nagrzewać się razem z piecykiem. Pierwsza część pieczenia pod przykrywką (dość szczelnie przylegającą), druga już bez :)

      Usuń
  4. Pięknie Ci wyrósł :) I taki apetycznie rumiany mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na piętkę z tymi konfiturami :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny chleb, dzisiaj upiekłam, dziękuję za przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował. Ja właśnie idę do kuchni wymieszać składniki i jutro też będę piec :)

      Usuń
  7. to mój najpiękniejszy chlebek, dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja dziękuję za miłe wpisy i cieszę się, że chleb smakuje i zdobi Wasze stoły! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanko, jak juz chlebek wyrobie to czy moge na te 30-60 dac go do uprzednio przygotowanego garnka rzymskiego i pozniej wsadzic do piekarnika? czy musi wyrastac w czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze raz bo chyba poprzedni post sie nie dodal.
    Czy chlebek te 30-60 min przed pieczeniem moze lezec sobie juz w garnku rzymskim uprzednio wymoczonym i posmarowanym?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepraszam za tak późną odpowiedź - mam awarię internetu w domu i dlatego nie mogłam odpisać. Chleb powinien wyrastać w koszyczku wyściełanym suchą ściereczką (mocno oprószoną mąką lub otrębami), ewentualnie misce wysypanej mąką/ otrębami. Nie może wyrastać w garnku, ponieważ garnek musi się nagrzewać razem z piekarnikiem. Nie myję garnka za każdym razem. Przy pierwszym użyciu go umyłam i delikatnie natłuściłam. Później wysypuję pozostałą z pieczenia mąkę/ otręby. Myję go co kilka pieczeń, ale już nie natłuszczam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Super! Życzę kolejnych udanych wypieków! :)

      Usuń
  13. po przeczytaniu Pani smakowitych chlebusiowcy przepisów , kupiłam właśnie garnek rzymski i może jeszcze dzisiaj upiekę chleb :) pozdrawiam i do zobaczenia na Święcie Rydza :)
    Gabriela Z Katowic

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie wszystko było pięknie dopóki nie uchyliłam piekarnika już po upieczeniu chlebek niestety opadł nie wiem jak może być przyczyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę ten chleb bardzo często i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby opadł. Czy piekłaś go w garnku? Po 25 - 30 minutach pieczenia pod pokrywą chleb powinien być na tyle podpieczony, że nie powinno mu się już nic stać. Może nie wyrósł w lodówce tyle, ile powinien? Może drożdże były nieodpowiednie? Proszę spróbować jeszcze raz!

      Usuń
  15. Piekłam go w naczyniu żaroodpornym i do końca wszystko było jak trzeba ale właśnie gdy uchyliłam piekarnik żeby ostygł w tym czasie trochę opadł Poza tym w smaku był super i na pewno będzie powtórka

    OdpowiedzUsuń
  16. mam ten garnek juz dwadziescia lat- dobry do wszystkiego.Tu nie chodzi o mycie- po prostu jak moczymy gar 20 minut i dobrze wytrzemy sciereczka to garnek " daje" pare, ktora pomaga chlebkowi byc lepszym.Do nowych sie ciasto przylepia i trudno wyrwac nasze dzielo;ryzykujemy tez, ze garnek peknie jesli nie wczesniej moczony;no mam ochote sprawdzic ale boje sie o moje cudo juz tak dobrze wypieczone;ze zdjecia nie zdaje sobie sprawy jakiej wielkosci jest Twoj garnek i chleb ma forme jakos nie pasujaca do formy garnka ;Dociekliwa jestem bo pelno jest przepisow tu i tam nie sprawdzonych , a my sie meczymy; normalnie po zlozeniu ciasta mozna go juz wlozyc do garnka i niech spokojnie sobie rosnie. Wlozyc do zimnego pieca i dalej jak mowisz;

    OdpowiedzUsuń
  17. Pozdrawiam.ewka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...