czwartek, 28 marca 2013

Razowe paluchy


Zabrakło Wam kiedyś mąki?

W misce drożdże rozrobione z cukrem i solą. Odmierzona woda.
Sięgam po puszkę z mąką, która stoi na półce nad blatem...
Lekka. Za lekka.
Nie... Tylko nie pusta. Proszę!
Jest. Jest trochę mąki.
Ale tylko połowa potrzebnej mi ilości.
Chciałam upiec rogaliki na śniadanie :(
Telefon do Męża - kiedy w końcu wyjdziesz z pracy? Zabrakło mi mąki!!!
- Będą za 2 godziny. Odpada. Mąkę potrzebuję JUŻ!
I? Jest mąka. Ale żytnia. I to żytnia razowa...
A co mi tam!
Wydłużę czas wyrastania ciasta, może się uda.
Najwyżej nie będzie chleba na śniadanie!

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej chlebowej (może być tortowa, poznańska, wrocławska)
  • 200 g mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cykru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
Sposób przygotowania:

  • Do misy miksera pokruszyć drożdże, dodać cukier i sól. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać wodę, oliwę i obie mąki. Wyrabiać przez chwilę, aż zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciasto powinno być jednak dosyć luźne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość).
  • Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i odrobinę wyrobić. Uformować kulę i podzielić na 6 kawałków. Każdy delikatnie rozwałkować lub dłońmi rozciągnąć na okrąg (grubości 1 cm) i zwinąć w rulonik.
  • Blachę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułki, zachowując między nimi odpowiednią ilość miejsca - jeszcze urosną. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. 
  • Pod koniec wyrastania nastawić piekarnik na 190 stopnic C. Bułeczki delikatnie posmarować wodą. Bułeczki piec 20 - 30 minut, aż lekko się zrumienią. 



  

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...