niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe


Czy Wy też lubicie połączenie czekolady i pomarańczy? 
Dziś proponuję ciasto mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
Ciasto jest miękkie i puszyste. Delikatne.
Może być pieczone w keksówce, ale można również zrobić z niego muffiny.
Składniki: 
150 g masła
2 łyżki miodu
150 g cukru
150 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
100 g czekolady
skórka otarta z dwóch pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Keksówkę (o wymiarach 22x10 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Masło utrzeć z miodem i cukrem, aż stanie się jasne i puszyste. Ciągle miksując dodawać sypkie składniki na przemian z jajkami.
Dodać otartą skórkę z pomarańczy, sok i roztopioną czekoladę. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do keksówki i wyrównać.
Piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić przy uchylonym piekarniku.

*Wszystkie składniki powinny być tej samej temperatury.







5 komentarzy:

  1. już lubię je za tą czekoladowość

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego Ty zawsze pieczesz jak mnie nie ma ;p hmmm ;p podejrzane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A bo Ty zawsze przyjezdzasz jak mam malo czasu... Wstreciucha jestes i dlatego Ci nie pieke!!!

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...