czwartek, 24 stycznia 2013

Chleb bez wyrabiania. Na piwie porter


Uzależniłam się.
Hmmm... 
Uzależniona jestem od dawna. 
Bo zdaję sobie sprawę, że nie potrafię bez niego żyć.
Choć zdarza się, że robię sobie przerwę. Takie odstawienie na jakiś czas. 
Mówię mu wtedy nie.
A on i tak kusi.
Urodą. Kształtem. Zapachem. 
A ja walczę ze sobą.
Czasem się udaje. A czasem mu ulegam. 
Kroję grubą kromkę, piętkę najlepiej. Smaruję masłem. 


Składniki:
400 g mąki pszennej
330 ml ciemnego piwa (użyłam piwa Żywiec Porter)
15 świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka miod
mąka i otręby do posypania 

Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i miód. Rozetrzeć. Dodać piwo i mąkę. Wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią i odłożyć do lodówki na 12 - 24 godzin. 
(Po upływie kilkunastu godzin) blat oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto i dłońmi rozciągnąć, najlepiej w kwadrat (o grubości 2-3 cm). Dwa przeciwległe boki założyć na siebie, następnie kolejne dwa. Chleb mocno oprószyć mąką, koszyczek lub miskę wyłożyć czystą lnianą ściereczką i również oprószyć mąką. Przełożyć chleb (złożeniem do góry) na ściereczkę, przykryć i odstawić na 60 - 90 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie garnek rzymski umieścić w zimnym piekarniku, który należy rozgrzać do 220 stopni C.
Wyrośnięty chleb przełożyć (używając rękawic kuchennych!) do garnka i piec pod pokrywą 30 minut, następnie zdjąć pokrywę garnka i piec jeszcze przez kwadrans.
Przestudzić przez parę minut w uchylonym piekarniku, wyjąć bochenek z garnka i „postawić go na boku”.

Zobacz też:









Chleb domowy

9 komentarzy:

  1. chleba na piwie nie robiłam pozwolę sobie wykorzystać przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie proszę spróbować! Jest odrobinę karmelkowy. Piwo nadaje charakteru :)

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, aż mi zapachniało świezym chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie wspaniale. W całym domu :)

      Usuń
  3. Wyczesany Maciek ;)25 stycznia 2013 20:40

    Bez wyrabiania - już mi się podoba...
    Na piwie - podoba mi się 10 x bardziej ;)
    A smakuje na pewno wybornie.

    P.S. Widać, że Franio podziela moją opinię.

    Pozdr.
    prez.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy konieczne jest uzycie garnka rzymskiego?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...