wtorek, 22 stycznia 2013

Sałatka ze szpinaku z malinami i bryndzą owczą

Każdego lata mrozimy z mamą maliny, truskawki i jagody. 
Zimą możemy ugotować kompot, zrobić owocowe sosy, upiec ciasto z owocami.
Przywołać wspomnienia o ciepłym, leniwym popołudniu czy porannej kawie z mleczną pianką, pitej nieśpiesznie w wiklinowym koszyku pod jesionem.
Poza sezonem, rankiem wyjmuję z zamrażalnika trochę malin, by po południu przygotować szybką przekąskę ze szpinaku, malin i bryndzy lub innego słonego sera.
Wskakuję pod ulubioną jedwabną narzutkę, biorę do ręki książkę.
Sałatka do zjedzenia w słodkiej samotności lub podczas romantycznych chwil we dwoje...


Składniki (2 porcje):
ok. 150 g młodego szpinaku (ewentualnie sałaty masłowej, lodowej lub rzymskiej)
3 łyżki bryndzy owczej lub innego słonego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska
1 1/2 szklanki malin
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
ćwiartka cebuli cukrowej (opcjonalnie)

Do podania: domowa bagietka

Przygotowanie:

  • Szpinak opłukać i osuszyć na ściereczce. 
  • Szklankę malin (ładniejsze odłożyć na bok) włożyć do rondelka, dodać oliwę, ocet balsamiczny i miód, wszystko zmiksować blenderem i zagotować. Przetrzeć przez sito, ponownie wlać do rondelka i odrobinę zredukować. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na talerzach położyć szpinak, posypać pokruszoną bryndzą, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i odłożone maliny. Wszystko polać ciepłym sosem. Podawać.





1 komentarz:

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...