czwartek, 10 stycznia 2013

Pâté - mus z kurzych wątróbek


Tak! Lubię pasztety!
Zawsze, gdy w Zdrojowym pieczemy pasztety, śmiechu przy tym co niemiara. Próbujemy i próbujemy. 
- A jeszcze brakuje tego. A jeszcze dodaj tego. A jeszcze dosyp ciut tego - Przekrzykujemy się nawzajem.
W domu nie zdarza się żebym piekła pasztet. Za dużo przy tym roboty i za dużo sprzętów - nawet nie zmieściłyby się w mojej malej kuchni.
Robię zamiast tego pasztet w formie musu. Przygotowuje się go o niebo szybciej i z mniejszej ilości składników. Zaś ze sprzętów wystarczy patelnia i blender.
Coraz bardziej popularny staje się pasztet z wątróbek gęsich, czyli foie gras. Ja jednak przygotowuję czasem pasztet z kurzych wątróbek i jest on równie delikatny i pyszny.
Mus z kurzych wątróbek można podać jako przekąskę na przyjęciu, do wina podczas wieczoru we dwoje lub jako smarowidło podczas domowej kolacji.
Wątróbka lubi słodkie dodatki, dlatego do musu dodaję gruszkę i suszoną żurawinę. No i odrobinę alkoholu, rzecz jasna! :-)
Podczas przygotowywania musu, pamiętać należy o tym, że wątróbek nie powinno smażyć się zbyt długo, bo staną się twarde. Mama mnie również uczyła, że wątróbki powinno się przez parę godzin moczyć w mleku - stają się wówczas delikatniejsze w smaku.

Do podania: domowy chleb, bagietka, żurawina z gruszką lub jabłkiem, konfitura z malin z szarą renetą, karmelizowana cebula, sól gruboziarnista, tłuczony pieprz, wino czerwone

Składniki:
300 g wątróbek kurzych
70 g + 50 g masła
1 duży ząbek czosnku
pół cebuli cukrowej
pół łyżeczki suszonego tymianku
kilka igiełek świeżego rozmarynu
50 ml brandy
sól morska i świeżo zmielony pieprz
pół gruszki
łyżka suszonych żurawin
mleko
Do dekoracji: gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
  • Wątróbki przełożyć do miski, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na kilka godzin (np. na noc). Żurawinę zalać brandy.
  • Cebulę, czosnek i rozmaryn posiekać. Gruszkę obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach.
  • Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać cebulę, czosnek, rozmaryn i suszony tymianek. Smażyć ok. 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać startą gruszkę i podsmażyć przez parę minut.
  • Podsmażone składniki przesunąć na bok patelni, a na środek wrzucić wątróbki odsączone z mleka. Zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 3 minuty. Wątróbki powinny być obsmażone z zewnątrz, a w środku pozostać miękkie. Dodać żurawinę wraz z brandy i pogotować przez 1-2 minuty, doprawić solą i pieprzem.
  • Wszystko przełożyć do blendera, dodać resztę masła (z 70 g) i zmiksować na gładki mus. Masę przelać - przetrzeć przez sito do kokilek, słoiczków, miseczek, zostawiając trochę miejsca od góry na warstwę masła. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • Kwadrans przed podaniem roztopić pozostałe 50 g masła razem z gałązkami rozmarynu i polać mus.





2 komentarze:

  1. uwielbiam tu zaglądać
    wszystko jest takie wysmakowane
    będę piekła ów chlebek
    i zrobię mus z wątróbki ;)
    mariola z Rzeszowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uprzejmie dziękuję :) Zrobiło mi się bardzo miło :) Pozdrawiam z zasypanej śniegiem Wysowej!

      Usuń

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...