czwartek, 17 stycznia 2013

Omlet z pomidorami

Latem nie ma problemu.
Pomidory są słodkie, pachnące. Są pomidorowe.
Bryndzy owczej mamy pod dostatkiem.
Wstaję rano, wbijam jaja do miseczki, pomidora kroję w kostkę i już prawie śniadanie gotowe.
Zimą... tak lekko już nie jest. 
Ale są na to sposoby. 
Sposoby na to, by w mroźny poranek przypomnieć sobie ciepłe, letnie promienie słońca i słodycz nie tylko owoców, ale i warzyw.
Kupuję wtedy kilka pomidorków koktajlowych, które smakują już trochę jak pomidory.
Z zamrażalnika wyjmuję trochę owczej bryndzy, a gdy jej nie mam - kruszę fetę, dodaję kozi twarożek albo krowią bryndzę. 


Składniki: (1-2 porcje w zależności od głodu :-)

  • 2 wiejskie jaja
  • pół pomidora (malinówki latem, 4-5 koktajlowych pomidorków zimą)
  • łyżka masła
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowo: odrobina chilli, słodka papryka, posiekana dymka, szczypiorek lub koper, bryndza owcza, feta lub inny  słony ser
Przygotowanie:
  • Do miseczki wbić jajka, dodać niewielką szczyptę soli, wodę i odstawić.
  • Pomidora (pomidorki) sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne z sokiem. W przypadku dużego pomidora, miąższ dodatkowo odcisnąć delikatnie w rękach. Pokroić w kostkę i odłożyć.
  • Patelnię o średnicy 15-18 cm rozgrzać na średnim ogniu, roztopić pół łyżki masła. Dodać papryczkę chilli wg uznania, zwiększyć ogień, wrzucić pokrojone pomidory. Smażyć na większym ogniu przez chwilkę, aż pomidory odparują, ale pozostaną jędrne. 
  • W międzyczasie jaja rozkłócić widelcem, rózgą lub trzepaczką, łącząc białka z żółtkami na jednolitą masę. 
  • Na patelnię wrzucić resztę masła, rozprowadzić je po patelni i wlać masę jajeczną. Poruszając patelnią, rozprowadzić jajka po całej patelni i smażyć na wysokim ogniu. Co chwilę podnosić patelnię i poruszać nią energicznymi ruchami od siebie i do siebie tak, aby jajka przesuwały się, pusząc i ścinając się jednocześnie.
  • Gdy omlet będzie już prawie cały ścięty, ale wierzch zostanie jeszcze delikatnie wilgotny, dodać paprykę w proszku, pieprz i pokruszoną bryndzę. Przełożyć na talerz przy pomocy łopatki (omlet może się porwać, ale to niczemu nie szkodzi), złożyć na pół i posypać posiekaną zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz!

Czytaj również...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...